Montluçon

De stad Montluçon, gelegen in het hart van de vroegere Bourbonnais provincie, bewaart een groot aantal sporen van het middeleeuwse tijdperk. Het historische centrum, bijzonder pittoresk, met typische steegjes afgeboord met oude vakwerkhuizen, wordt overschaduwd door de indrukwekkende silhouet van het hoofdgebouw van het kasteel van de hertogen van Bourbon. Dit laatste, geflankeerd door een vierkante vestingtoren, een horlogetoren en een Italiaanse zuilengalerij, huisvest het museum voor volksmuziek, een plaats die meer dan 800 instrumenten tentoon stelt, bijzonder eclectisch, waaronder een belangrijke verzameling draailieren! De beklimming van het kasteel, vlakbij het museum, voorzien van een oriëntatietafel, biedt een mooi zicht op de daken en de klokkentorens van de stad.

Te zien/te doen

Deze op één na belangrijkste stad van de Auvergne zal u laten uitkijken op de uitgestrekte regio aan het Château des Ducs de Bourbon. Breng een bezoek aan het architecturale erfgoed en bewonder de hellingen die boven de Cher uitsteken. De vitaliteit van de oude stad, vol oude schatten en gerestaureerd omstreeks 1900, nodigt u uit om haar levensvreugde te delen.

Begin bovenaan op de uitkijkplaats van het Château des Ducs de Bourbon met een blik op de hele stad. Bekijk, verscholen in de mondingen van de Cher, de oude stad vol oude schatten. Daaromheen heeft zich een moderne stad ontwikkeld, een getuige van de industriële revolutie.

In Montluçon, een “Ville d’Art” (kunststad), is men erin geslaagd om de herinneringen aan het verleden zorgvuldig te bewaren en tegelijkertijd mee te gaan in de veranderingen van de hedendaagse wereld. Ontdek de identiteit van de “middeleeuwse stad” door een wandeling te maken langs een vijftiental beschermde of op de lijst van historische monumenten geplaatste bouwwerken. Het Château des Ducs de Bourbon werd in 1370 gebouwd en steekt uit boven de stad. Het herbergt vandaag het Musée des Musiques Populaires (museum). In de kerken kunt u terecht voor opmerkelijke getuigenissen van hun mecenaat.

De wijk Saint-Pierre, bijvoorbeeld, waarvan de kerk plaats biedt aan één van de mooiste beeldhouwwerken in steen van Frankrijk (het standbeeld van Maria Magdalena, uitgevoerd door Michel Colomb). De vakwerkhuizen of het opmerkelijke Maison Des 12 Apôtres brengen u enkele eeuwen terug in de tijd. In de 19de eeuw onderging de stad een gedaanteverandering door de industriële revolutie: de bevolking vertienvoudigde en de nieuwe wijk “Ville-Gozet” verscheen.

Ga zeker eens kijken naar het Château de la Louvière, een kopie van het Klein Trianon in Versailles, waarin tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden. Kunstliefhebbers zullen vast en zeker ook geïnteresseerd zijn in een bezoek aan de architectonische bouwwerken in art-decostijl van Pierre Diot, en het Fonds d’Art Moderne dat de grootste hedendaagse kunstenaars onderbrengt in één van de mooiste zalen van de Auvergne.

Afstand 1 uur en 4 minuten